Ylen pitkäaikainen toimittaja Hannu Taanila kuoli 4. maaliskuuta 2024. Hän oli syntynyt 10. toukokuuta 1939 Ylivieskan Raudaskylällä.
Taanila jakoi työuransa aikana ja vielä eläkkeellä ollessaankin vahvasti mielipiteitä suuntaan ja toiseen: toiset pitivät, toiset sitten eivät.
Lyhyen ajan Taanilan alaisuudessa Helsingissä työskennellyt, nykyisin Mikkelissä asuva Arja Hovi otti suru-uutisen vastaan herkistyneenä, mutta luonnehdintoja Taanilasta ei tarvitse pitkään tivata:
”Äh, en minä osaa mitään ylevää tai analyyttistä sanoa muuta kuin, että hän oli paras pomoni ikinä!”, Arja Hovi sanoo.
”Hannu oli yksi esimiehistäni, kun nuorena sihteeriharjoittelijana työskentelin puolisen vuotta 1980-luvun alussa Ylellä: kuunteleva, kannustava, huumorintajuinen, älykäs, veitikkamainen. Alaiset eivät olleet alaisia vaan työtovereita”, Hovi jatkaa.
VUOSIEN ajan Yleisradion radiouutisissa työskennellyt, nykyisin Nivala-lehden päätoimittajana työskentelevä nivalalainen Risto Puolimatka muistelee nykyisessä naapurikaupungissaan eli Ylivieskassa syntynyttä Taanila pelkästään hyvällä, huumoria unohtamatta.
”Rauvaskylän (Ylivieskan Raudaskylä toim.huom.) körttisiä. Vasemmistolainen piikki lihassa joillekin. Lakkovahdissa Ylen Radiokadun portilla pystykorva selässään. Oli kai sentään deaktivoitu. Kyse oli siitä, kun Ylen toimittajat olivat lakossa joulun alla 1988”, Puolimatka muistelee.
Puolimatka oli Ylen radiouutisissa töissä kesät 1986 ja 1987 ja sitten vakituisena toimittajana vuodet 1988-1997.
”Hannu Taanila oli mainio, hauska, poleeminen, ärsyttävä, älykäs. Haastava, sillä tavalla kuin sana varsinaisesti tarkoittaa. Hän haastoi, siis ei vaikean synonyymi”, Puolimatka määrittelee.
”Hyvä mies, erinomainen toimittaja. Urkuri, Finlandia-talon urkuparvella Enzio Forsblomin kanssa”, Puolimatka sanoo.
Taanila valmistui humanististen tieteiden kandidaatiksi vuonna 1964 Turun yliopistosta. Ennen Ylelle siirtymistään Taanila työskenteli freelance-toimittajana kymmenisen vuotta. Tuona aikana hän työskenteli myös ylioppilaskuntien liiton kulttuurisihteerinä kaksi vuotta.
”Kaikelle kansalle” Taanila tuli tutuksi viimeistään vuonna 1968, kun hän juonsi televisiossa Jatkoaika-nimistä viihdeohjelmaa yhdessä Aarre Elon ja Lenita Airiston kanssa.
YLEISRADIOSSA Taanila ehti työskennellä sittemmin vuosikymmenten ajan monessa roolissa: esimerkiksi Radio 2:n kulttuuritoimituksen toimituspäällikkönä sekä radion tiede-ja kulttuuriohjelmien toimituspäällikkönä. Aikalaisten arvioiden mukaan Taanilan vaikutus latinankielisten uutisten käynnistämiseen vuonna 1989 oli erittäin keskeinen.
Taanila sai Kirkon tiedonvälityspalkinnon vuonna 1997 ja Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2003.
Helsingin Sanomat haastatteli Taanilaa vuonna 2019, jolloin Taanila täytti 80 vuotta. Näin hän totesi HS:n haastattelussa:
”Kaipaan tilaisuuksia, joissa on vähintään viisisataa ihmistä. Perkele. Mielellään he saisivat inhota ajatuksiani, aito debatti on taivaallista”, Taanila sanoi tuolloin.
Mitä muuta hyvää ihmisestä voisi sanoa? Hannu Taanila kirjoitti Arja Hoville työtodistuksen.