Maallisen matkan päättyminen. Kuolintodistus laaditaan kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta Kuva: Jens Oja

Asiantuntijoilta | Miten vainajan sosiaalisen median tili suljetaan? – Kysymyksiä ja vastauksia läheisen kuollessa

Jens Oja
Ikuisuusmedia

Näitä käytännön arkisia kysymyksiä ja termejä voi tulla eteen läheisen kuollessa:

* Miten esimerkiksi vainajan Facebook-tili tai muu sosiaalisen median tili suljetaan?

”Oman tilinsä tai kuolleen ihmisen tilin voi sulkea, kun lähettää riittävän määrän tietoa, jotta Facebook voi varmistua siitä, että henkilö on edesmennyt. Käytännössä tämä tarkoittaa kuolintodistuksen lähettämistä”, kertoo erityisasiantuntija Jussi Eronen, viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksesta.

– Facebookiin voi jättää vainajan muistotilin, jossa kerrotaan henkilön kuolemasta ja tilille jää niitä kuvia ja tietoja, joita kuollut on halunnut jättää muistoiksi.

– Tätä samaa ohjetta voi soveltaa samalla tavalla myös X-tiliin tai muihin some-tileihin. Google-tilien lakkauttamiseen ohjeet löytyvät kirjoittamalla Googlen hakusanoiksi: Miten Gmail-tili suljetaan?

* Mistä kuolintodistus on saatavissa?

– Kuolintodistus laaditaan kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Todistus tehdään jokaisesta henkilöstä joka menehtyy Suomessa, tai joka on kirjoilla Suomessa mutta menehtyy ulkomailla. Varaudu, että varsinaisen kuolintodistuksen saapumisessa voi vierähtää useita kuukausia.

* Mikä on kuolinpesä?

– Kuolinpesä tarkoittaa vainajan omaisuutta ja velkoja. Kuolinpesän osakkaat tekevät kuolinpesää koskevat päätökset yhdessä tai valtuuttavat yhden osakkaista hoitamaan pesän asioita. (lähde: www.suomi.fi)

* Mikä on perunkirjoitus?

– Perunkirjoitus on tilaisuus, jossa käydään läpi vainajan varat, velat, perilliset ja testamentin saajat. Perunkirjoitus pitää järjestää kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. (lähde: www.suomi.fi)

* Mikä on testamentti?

– Testamentilla henkilö ilmoittaa tahtonsa siitä, kenelle hän haluaa osoittaa omaisuutensa menevän kuolemansa jälkeen. Testamentin voi lähtökohtaisesti tehdä kahdeksantoista vuotta täyttänyt eli täysi-ikäinen henkilö. Kuitenkin yli 15-vuotias voi tehdä testamentin siitä omaisuudesta, jonka hän on työllään ansainnut. Testamentin tekijällä tulee olla riittävä ymmärrys asiasta eli hänellä ei saa olla sellaista sieluntoiminnan häiriötä, jonka vuoksi hän ei ymmärrä mitä on tekemässä. (lähde: www.minilex.fi)

* Missä vainajaa säilytetään ennen hautajaisia?

– Vainajia voidaan säilyttää ruumiinavauspaikalla tai muussa säilytyspaikassa joitakin päiviä. On suositeltavaa, että vainaja siirretään mahdollisimman pian avauksen jälkeen hautauspaikan säilytystiloihin odottamaan hautausta.

* Miten ja milloin hautajaiset järjestetään?

– Hautajaisjärjestelyistä vastaavat yleensä vainajan lähiomaiset. Yleensä hautajaiset järjestetään 2-3 viikon kuluttua kuolemasta. Ensisijaisesti vastuussa on se henkilö, jota vainaja on eläessään tähän tehtävään toivonut. Läheiset voivat aloittaa hautajaisjärjestelyt heti kun tieto kuolemasta on saatu. Läheiset voivat järjestää hautajaiset itse tai ostaa palvelun kokonaan tai osittain hautaustoimistolta. Hautaustoimistolta voi kysyä myös tietoa erilaisista vaihtoehdoista. (www.suomi.fi)

Jos vainajalla ei ollut läheisiä, jotka voisivat hoitaa hautausjärjestelyt, vastuu hautaamisen järjestämisestä siirtyy vainajan kotikunnalle.

Jos omaisilla on mielipide-eroja eivätkä he pääse järjestelyistä yksimielisyyteen, käräjäoikeus ratkaisee, kuka hautaiset järjestää.

– Kirkkoon kuulumaton voidaan haudata arkkuhautauksena tai tuhkaamalla ja haudata kirkon hautausmaalle. Seurakunta on velvollinen tarjoamaan hautapaikan kaikille paikkakunnan asukkaille. Toisinaan seurakunnilla on tunnuksettomia alueita hautausmaillaan johon kirkkoon kuulumaton haudataan. (lähde: www.suomi.fi)

 

Jaa uutinen:

Luitko jo nämä?