Kari Piippo 10.12.1945-30.12.2024. Hän oli yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia graafikoita. Kuva: Näyttökuva Sodan ja rauhan keskus Muistin Facebook-sivulta

Kuolinuutiset | Kari Piipon julisteet jäivät – ”Leijona, jonka ei tarvinnut karjua saadakseen työnsä näkyviin”

Tapani Postila
IKUISUUMEDIA

Graafikko Kari Piippo menehtyi 30.12.2024 Mikkelissä. Hän oli kansainvälisesti arvostettu, ja erityisesti julistetaiteesta tunnettu suunnittelija.

”Yksi parhaista. Paras. Yksi meistä. Pikkuhiljaa alkaa tyhjenemään ympärillä…” kirjoitti Piotr Kunce sosiaalisessa mediassa surutiedon saatuaan.

Kari Piipon Facebook-sivulle kertyi surunvalitteluita kollegoilta, ystäviltä ja tutuilta ympäri maailmaa. Julistetaiteen vahva näkijä ja uuden tekijä oli poissa.

”Julistemaailman leijona, jonka ei tarvinnut karjua saadakseen työnsä näkyviin”, julisti Western Universityn apulaisprofessori Andrew Lewis.

”Yksi julistesuunnittelijayhteisömme parhaista asuu nyt ikuisesti sydämissämme”, Francois Caspar totesi ja lisäsi menettäneensä mentorin sekä ystävänsä.

 

KARI PIIPON tie taiteilijaksi oli selvä jo lapsuudessa. Hän syntyi 10. joulukuuta 1945 Lappajärvellä. Maalaukset ja suuret maalarit tulivat tutuiksi varhain.

”Isäni johdatti minut maalaustaiteeseen. Tunsin jo kymmenvuotiaana Picasson, Matissen, Cézannen, Gauguinin, van Goghin, Toulouse-Lautrecin ja Mirón työt.  Oli selvää, että halusin taiteilijaksi”, Piippo kertoi taustastaan Desingusthinging.fi -sivustolla.

Piippo erikoistui kuvittamiseen sekä julistesuunnitteluun. Hänet tunnettiin ennen kaikkea kulttuurijulisteiden tekijänä, ja hänen merkityksensä oli keskeinen erityisesti modernin teatterijulisteen tuojana Suomeen.

Hänen mottonsa oli, että hyvä juliste arvostaa katsojan ymmärrystä ja tarjoaa hänelle visuaalisen elämyksen.

 

”Where Is my Vote, Russia?”, kysyi Kari Piippo työssään Venäjän presidentinvaalien jälkeen vuonna 2012. Kuva: Näyttökuva Desingusthinging.fi -sivulta

 

PIIPPO otti myös töillään vahvasti kantaa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Piippo suunnitteli väkevästi sodanvastaisen julisteen ”The End” japanilaisen Ogakin julistemuseon kutsunäyttelyyn.

Piippo osallistui kaikkiin tärkeimpiin kansainvälisiin julistenäyttelyihin 1980-luvulta lähtien ja työskenteli juryn jäsenenä lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä alan kilpailuissa. Desingusthinging.fi -sivustolla todetaan hänen pitäneen yksityisnäyttelyt muun muassa DDD-galleriassa Osakassa vuonna 1996 ja GGG-galleriassa Tokiossa vuonna 2013.

Piippoa arvostettiin laajasti. Hän sai mainintoja ulkomailla sekä kotimaassa. Piippo   vastaanotti valtion taideteollisuuspalkinnon vuonna 1988 ja Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin vuonna 2011. Hänet valittiin vuoden graafikoksi vuonna 1990.

Piippo arvosti kollegoita, kulttuureita ja ympäröivää todellisuutta. Hän etsi aina virikkeitä ja ärsykkeitä. Yksi paikka oli hänelle kuitenkin omien ajatusten kannalta tärkein. Luonto.

”Työni on myös harrastukseni. Aina ei tosin tunnu siltä. Silloin on parasta painua metsään. Sienestämisessä huvi ja hyöty kohtaavat. Voi kokea luonnon hiljaisuuden. Se antaa tilaa omille ajatuksille”, Kari Piippo totesi Desingusthinging.fi -sivuston henkilöesittelyssä.

Jaa uutinen:

Luitko jo nämä?