”Elämä on kovaa, ja sitten kuolee”. Siinä Anssi Tikanmäen viime vuosina keikoilla usein käyttämä välispiikki.
Hänen poikansa Eemil Tikanmäki muisteli isänsä lausahdusta kiittäessään sosiaalisessa mediassa osanotoista esiripun laskeuduttua hänen isälleen. Eemil Tikanmäen mukaan oli ollut hienoa lukea isästään julkaistuja muistoja.
Vain muutamaa päivää aikaisemmin oli tullut suurelle yleisölle surutieto sosiaalisen median kautta: raskain sydämin joudumme kertomaan, että säveltäjä ja muusikko Anssi Tikanmäki on kuollut tiistaina 4.6. Tampereella vakavan sairauden uuvuttamana. Hän oli kuollessaan 69-vuotias. Anssia kaipaamaan jäivät puoliso, lapset ja lapsenlapset sekä sukulaiset ja ystävät.
Anssi Tikanmäki oli syntynyt 18. maaliskuuta 1955 Haapajärvellä ja hän kuoli 4.6.2024 Tampereella.
ANSSI TIKANMÄKI oli todella musiikin monitaituri. Hän muun muassa sävelsi ja julkaisi elämänsä aikana kymmenen albumia, soitti Hectorin kanssa, musisoi Ikaros-yhtyeessä ja oli kantava voima Juice Leskinen Grand Slam-yhtyeessä. Hän teki musiikkia teatteriin ja oli arvostettu elokuvamusiikin tekijä. Mykkäelokuviin erikoistunut Anssi Tikanmäki Orchestra tuli tunnetuksi lukuisina kesinä Sodankylän elokuvajuhlien musiikillisena elävöittäjänä.
Haapajärveltä syntyisin oleva Tikanmäki sai vuonna 2019 Pro Finlandia -mitalin. Vuosikymmeniä ennen tuota palkitsemista Tikanmäen lapsuuden kotitilan maat olivat jääneet Kalajoen säännöstelyaltaan alle ja musiikillinen ura oli vielä lähtökuopissaan.
”MINULLA oli kotipaikkakunnallani umpimaalainen lapsuus, normaalit pikkupoikien leikit, jutut ja maatilan työt”, kertoi Anssi Tikanmäki varhaisvuosistaan Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla Pekka Nissilän kirjoittamassa jutussa Suomen musiikintekijöiden nettisivulle.
Tikanmäki muisteli kulkeneensa isänsä mukana metsissä, kun hän oli maanviljelyn ohella metsätyönjohtaja, ja kävi puita leimaamassa.
Muusikon ura ei ollut vielä haaveissa. Tikanmäki totesi haastattelussa olleen ihan selvää, että poika jatkaa isänsä työtä. Hän muisteli isän jalanjäljissä maatilalla jatkamisen olleen kansakouluaikaan suorastaan itsestään selvyyden. Sitten vesi peitti viljelysmaat ja musiikki tuli yhä vahvemmin mukaan.
”Kaikki sisarukseni soittivat pianoa, ja alle kouluikäisenä minäkin jo soittelin kovasti. Kuusi vuotta vanhempi veljeni oli merkittävä vaikuttaja. Hän tiesi enemmän musiikista ja osasi soittaa, ja ennen kaikkea osasi rakentaa sähkökitarat meille!”, Tikanmäki paljasti jutussa.
Samaan aikaan The Beatles ja The Rolling Stones tulivat muuttamaan musiikkimaailmaa. Bändien vaikutus oli valtava myös nuoreen Anssi Tikanmäkeen.
”Eikä se Haapajärvi niin metsässä kuitenkaan ollut, etteikö Suosikki olisi sielläkin ilmestynyt ja radio kuulunut. Televisiokin meille tuli heti 60-luvun alusta, että ilman muuta elettiin nykyaikaa”, Tikanmäki totesi nuoruusvuosistaan syntymäpitäjässään.
TIKANMÄEN musiikkiharrastus muuttui intohimoiseksi musisoinniksi. Opintojen myötä musiikista tuli työ ja lopulta musiikista tuli monipuolinen elämäntapa. Muusikosta tuli säveltäjä.
”Säveltäminen merkitsee minulle uteliaisuutta ja jatkuvaa opiskelua, halua oppia ja kehittyä. Se merkitsee intuitiota, elämyksiä ja innostumista”, Anssi Tikanmäki luonnehti Pekka Nissilän kirjoittamassa jutussa reilut kymmenen vuotta sitten.
Tikanmäki tunnusti halunneensa säilyttää säveltämisessään harrastajamaisen otteen: ”Silloin sitä voi antaa itselleen luvan tehdä vähän niinkuin mitä lystää, ja sitä kautta musiikissani toivon mukaan säilyisi kenties jonkinlaista aitoa tunnetta.”
Tikanmäen musiikkiuralla aito tunne säilyi loppuun saakka. Tuo aitous jäi hänestä myös kuulumaan jälkipolville.