Valmentaja, Liikuntatieteiden tohtori Ari Nummela menehtyi 61-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana Jyväskylässä 5. joulukuuta 2023. Hän oli syntynyt Raumalla 30.9.1962.
Varttuessaan Raumalla Ari Nummela kiinnostui juoksemisesta ja kilpaurheilusta yhdessä nuoremman veljensä Arton kanssa. Lasse Viren ja muut 1970-luvun huippujuoksijat olivat innoittamassa niin Nummelan veljesten kuin monien muidenkin 1970-luvun lasten ja nuorten urheilemista.
NUORUKAINEN tiesi jo varhain, mitä ammattielämältään halusi. Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa käynnistyneet opinnot tulivat päätökseen 1996, jolloin Nummela suoritti Liikuntatieteiden tohtoriväitöksen. Hänen väitöskirjansa aihe, Maximal Anaerobic Running Test, MART-testi, piti sisällään runsaasti sovellusarvoa anaerobisia ominaisuuksia vaativien urheilumuotojen, eniten juoksulajien valmennukseen ja suorituskyvyn seurantaan. Vuonna 2014 Euroopan yleisurheiluliitto huomioi Nummelan jatkotutkimuksen intervalliharjoittelun matemaattisesta mallista ja seurannasta innovaatiopalkintonsa arvoiseksi.
Ari Nummela teki lähes koko työuransa, vuodesta 1991 lähtien Jyväskylään perustetun Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen, nykyisen Huippu-urheiluinstituutti KIHU:n palveluksessa. Vuoden verran (2002-2003) hän piipahti Keski-Suomen Urheiluakatemian toiminnanjohtajana. Oman toimensa ohella Nummela suuntautui valmentamiseen ja toimi vuosina 1991-1996 ja 2000-2005 Suomen Urheiluliiton ratakierroslajien lajivalmentajana.
Työurallaan Huippu-urheiluinstituutti KIHU:ssa Nummela toimi urheilufysiologian asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä. Tehtävänimikkeet vaihtelivat laitoksen organisaatiomuutosten myötä, viimeisenä Urheilufysiologian johtava asiantuntija.
Mittavan tutkijauransa ja kestävyysvalmennukseen suuntautuneen intohimonsa myötä Nummelasta tuli paitsi urheilufysiologian tutkimuksen myös käytännön valmennuksen kansallisesti ja kansainvälisesti tunnustettu auktoriteetti. Hänen tutkijauransa kattoi kolme suurempaa asiakokonaisuutta, jotka kuvastivat myös tutkijan ehtymätöntä tiedonjanoa ja halukkuutta uudistua. Ensivaiheessa Ari Nummela keskittyi korkeanpaikan harjoitteluun, muuntui sen jälkeen anaerobisen kestävyyden testaamisen uranuurtajaksi ja kolmannessa vaiheessa kuormittamisen ja palautumisen seurannan asiantuntijaksi.
KOHDATESSAAN kolme vuotta sitten vakavan sairauden Ari Nummela teki päätöksen pysyä työelämässä, mikä onnistui hallitusti tähän vuoteen saakka. Talvesta 2022 lähtien hänen työtehtävänsä mahdollistivat kolmasosan ajankäytön valmennukseen sekä kestävyysjuoksun asiantuntija- ja koulutustehtäviin. Kyseinen järjestely mahdollistui Huippu-urheiluinstituutti KIHU:n, Suomen Urheiluliiton, Jyväskylän Kenttä-Urheilijoiden ja Olympiakomitean yhteistyöllä.
Yhden valmentajauransa huippuhetkistä Nummela koki tämän vuoden heinäkuussa, kun valmennettavansa Eemil Helander saavutti hopeamitalin U23-sarjan Euroopan mestaruuskilpailujen 5000 metrin juoksussa Espoon Leppävaarassa. Helanderin ohella Arin viimeiseen valmennusryhmään kuuluivat kestävyysjuoksijat Heini Ikonen, Luukas Kontro ja Venla Saari, sekä suunnistajat Otto Kaario, Veera Klemettinen, Helmi Karkiainen ja Hetaliina Karkiainen.
Ari Nummelan laajasta kirjallisesta julkaisutoiminnasta tulkoon mainituksi hänen toimimisensa yhtenä kirjoittajana VK-Kustannus Oy:n teoksissa Kestävyysharjoittelu: tutkitulla tiedolla tuloksiin, Huippu-urheiluvalmennus: teoria ja käytäntö päivittäisvalmennuksessa sekä Naisten ja tyttöjen urheiluvalmennus.
”ARI oli osaava, ystävällinen, kanssaihmisistään välittävä ja kaiken tuen taannut esihenkilö, muistelee pitkäaikaista työkaveriaan ja ystäväänsä”, Esa Hynynen.
”Ari oli pidetty ja mutkaton ihminen, joka esihenkilönä piti tiukasti tiiminsä puolta ja antoi tälle aina tukensa”, sanoittaa Ville Vesterinen päällimmäisiä tuntojaan 17-vuotisesta työkaveristaan ja väitöskirjansa ohjaajasta.
”Vaikutuin suuresti heti tullessani Arin valmennukseen siitä tarkkuudesta, jolla hän määritti meidän harjoitusvauhtejamme teettäessään tasotestejä tai mitatessaan treenivetojen happoja. Tavallaan valmentaa Ari osoitti, kuinka tieteellinen valmennus ja käytännön treenit punottiin toimivaksi ja tuottavaksi valmentautumiseksi”, sanoo Lukio ykköseltä 2014 Arin valmennukseen tullut suunnistuksessa ja kestävyysjuoksussa kilpaileva Otto Kaario.
”Isä auttoi aina, kun oli mitä tahansa kysyttävää. Vaikka urheilu ja valmentaminen olivat hänen intohimojaan, asetti hän aina perheen etusijalle. Myös sukulaiset olivat isälle tärkeitä, sanoo Arin pojista nuorempi, Markus.
”Puolisona Ari oli luotettava, keskusteleva ja huolehtiva, joka soitteli työmatkoiltaan ahkerasti kysellen kuulumiset. Kahden lapsemme harrastaessa jalkapalloa Ari sitoutui kummankin joukkueen valmennukseen. Arin sairastuttua päätimme jatkaa normiarkea niin hyvin kuin se oli mahdollista, itse asiassa hän koki saaneensa kolme vuotta sisältörikasta lisäaikaa. Loppuvaiheensa Ari koki seesteisenä, arvosti korkealle saamaansa hoitoa ja oli levollinen siitä, perheenjäsenillä asiat olivat hyvin”, luonnehtii aviomiestänsä ja tämän viimevaiheita Anne-vaimo.
VAIMON ohella Aria jäävät kaipaamaan kolme aikuista lasta ja kolme lastenlasta, sekä suuri joukko sukulaisia ja ystäviä.
Suomen Urheiluliitto ja sen järjestöväki kunnioittaa Ari Nummelan lähtemättömiä kädenjälkiä suomalaiseen yleisurheiluun, sekä ottaa osaa hänen läheistensä suruun.
Jarmo Mäkelä
Kirjoittaja on eläkkeellä oleva SUL:n toimitusjohtaja.