Pieni alus on juuri palannut Abrahaminluodolta Katajanokan laiturille. Sen kyydissä ollut kymmenen hengen seurue on juuri saatellut viimeiselle matkalle 90-vuotiaan miehen.
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu tästä
Pääkaupunkiseudulla toimii muutamia vesiliikenneyrittäjiä, jotka tekevät merihautausmatkoja. Tavallisimmin ne toimivat hautaustoimistojen yhteistyökumppaneina. Eräs yrityksistä on helsinkiläinen Merihautaus. Yrittäjä Kari Saarenpää kertoo, että merihautaus on yksi yrityksen tuotteista.
”Meillä on yksi merihautaukseen käytetty alus, johon mahtuu 12 henkilöä. Jos tarvitaan isompi alus, pyrimme hankkimaan sen yhteistyökumppaneidemme kautta. Yleensä hautajaisseurueet ovat olleet korkeintaan 10 hengen suuruisia”, hän sanoo.
Vuodenajalla ei Merihautauksen toiminnan kannalta ole merkitystä. Vain jäätilanne tai kova myrsky rajoittavat merimatkan tekemistä.
”Tavallisesti meri on jäässä alkuvuodesta kolmisen kuukautta. Viime talvena jäitä ei ollut Helsingin edustalla, joten merihautaus onnistui talvellakin”.
Merihautausmatka kestää yksinkertaisimmillaan 1,5 tuntia. Sen sisältö on kuitenkin räätälöitävissä asiakkaiden toiveiden mukaan. Kaikki matkan palvelut tulevat Merihautaukselta; yritys hoitaa muun muassa kukat, mahdolliset tarjoilut ja hakee sovittaessa myös uurnan.
Asiakkaiden tullessa alukseen käydään ensin läpi muutamia turvallisuusseikkoja.
”Ajamme kohteeseen, jossa asiakas laskee uurnan tai tuhkan mereen. Sammutamme moottorin ja siinä kelluessa seurue pitää hiljaisen hetken, jolloin he laskevat myös kukat. Tämä on matkan kulku yksinkertaisimmillaan, kertoo Saarenpää.
Merimatkaan voidaan halutessa myös yhdistää muistoristeily ennen tai jälkeen tuhkan sirottelun. Aluksella voidaan juoda kahvit tai järjestää ruokailu.
Asiakkaasta riippuen mahdollisuus on soittaa musiikkia, lausua runoja tai laulaa. Muistoja vainajan elämän varrelta voidaan jakaa valokuvina televisioruudulta. Tunnelma on voi olla hiljainenkin – etenkin jos ihminen on menehtynyt äkillisesti.
Tehtävänsä puolesta kippari itse on kuullut oman osansa kuolemaan johtaneista tarinoista.
”Lapsen tai nuoren henkilön menehtyminen on aina minuakin liikuttava asia. Toisaalta omainen on voinut kertoa, että menehtynyt henkilö on elänyt onnellisen ja pitkän elämän. Hän on voinut viimeisinä hetkinään kokea, että on saanut toteutettua kaiken sen, minkä on toivonutkin. Silloin saattajatkin ovat hyvällä mielellä haikeudesta huolimatta”, toteaa Kari Saarenpää.
Vesiliikenneyrittäjätkin ovat huomanneet merihautauksen lisääntymisen muutaman vuoden aikana. Saarenpään tullessa alalle kymmenkunta vuotta sitten, merihautauksia kyllä jo tehtiin, mutta ne olivat satunnaisia.
”Hautausmaat ovat jo melko täysiä pääkaupunkiseudulla. Monelle merihautauksen mahdollisuus on vasta viime vuosina tullut tietoisuuteen. Vainaja on voinut toivoa sitä ja omaisetkin voivat muistella vainajaa missä tahansa merellä liikkuessaan”, Saarenpää toteaa.