"Tässä on teille yhteinen valokuva minun kanssani. Minun, Salvador Dalín!" julistaa mestari itse. Vieraat voivat napata selfien Salvador Dalín kanssa tai oikeammin, hänen huippuunsa viedyn tekoälyversionsa Digi-Dalin kanssa. Kuva: ©Salvador Dalí Museum, Inc., St. Petersburg, FL. 2019. Worldwide rights © Salvador Dalí. Fundacio Gala-Salvador Dali Figueres 2019. The Fundacio Gala-Salvador Dali reserves photographic rights of Dali´s person.

Kalenterista | Dali elää? – Tekoälyllä herätetty viiksekäs veijari hämmentää ja kiehtoo

Salvador Dalí, tuo surrealismin mestari, on elossa? Tai ainakin jotain sinne päin. "Dalí Lives" -näyttely Floridassa yhdistää näyttelijäntyön, tekoälyn ja deepfake-teknologian luoden digitaalisen Dalín, joka puhuu museovieraille. Onko tämä nerokasta taidetta vai hieman karmivaa henkiinherätystä?
Tapani Postila
IKUISUUSMEDIA

Sulje silmäsi ja kuvittele. Astut Salvador Dalí -museoon Floridassa Yhdysvalloissa, ja nurkan takaa sinua tervehtii… Salvador Dalí itse.

No, melkein. Vaikka et pääse tervehtimään Digi-Dalia Floridan St. Petersburgissa, niin maistiaisia hänestä löytyy internetin syövereistä.

Paikan päällä Floridassa eri puolille museota sijoitetuilla näytöillä elää digitaalinen versio tästä surrealismin espanjalaisesta maestrosta. Ammattinäyttelijä on antanut tälle virtuaaliselle hahmolle digitaalisen sielun, vangiten Dalín omalaatuiset maneerit ja eleet.

Kasvot, ilmeikkyys ja tavaramerkkinä väpättäneet viikset? Ne on taidokkaasti muokattu näyttämään identtisesti Dalílta, kuin hän olisi juuri astunut maalaustensa maailmasta.

Kaiken taustalla hyrrää tekoäly, joka on ahminut valtavan määrän arkistomateriaalia luodakseen tämän digitaalisen kaksoisolennon, joka sekä näyttää että kuulostaa Dalílta.

Museo teki yhteistyötä sanfranciscolaisen Goodby Silverstein & Partnersin kanssa herättääkseen surrealismin mestarin eloon. Museo aloitti tämän hankkeen kokoamalla satoja haastatteluja, sitaatteja ja olemassa olevaa arkistomateriaalia tuotteliaalta taiteilijalta.

GS&P syötti sen jälkeen tekoälylle yli 6 000 ruutua ja käytti yli 1 000 tuntia koneoppimista, jotta algoritmi oppisi yksinomaan Dalín kasvonpiirteet.

Tämän jälkeen tekoäly loi version Dalín olemuksesta sovitettavaksi näyttelijän kasvoihin ja ilmeisiin, minkä jälkeen suoritettiin huolellinen äänitekniikka Dalín todellisten sanojen synkronoimiseksi uuden materiaalin kanssa.

Luotiin uudelleen kuviteltu Dali, jotta jokainen vierailija voisi kokea täysin erilaisia vuorovaikutustilanteita Dalín kanssa.

Dalí-museon ”Dalí Lives” näyttely avautui 11. toukokuuta 2019, joka olisi ollut Dalín 115. syntymäpäivä.

”Dalí oli monella tapaa visionääri ja ymmärsi oman historiallisen merkityksensä”, sanoi Dalí-museon johtaja Hank Hine näyttelyn ensi-illassa.

”Dali kirjoitti, että jos jonain päivänä hän ehkä kuolee, vaikka se on epätodennäköistä, niin hän toivoi, että kahviloiden ihmiset sanoisivat: Dalí on kuollut, mutta ei kokonaan”, Hine lainasi 11. toukokuuta 1904 syntynyttä ja 23. tammikuuta kuollutta 1989 viiksimestaria.

 

SUORAAN kameraan katsoessaan Digi-Dalí näyttää haastavan ajatuksen omasta kuolemastaan.

Dali-museon vierailijat voivat oppia lisää Dalín elämästä sekä ikonisen surrealistin työtavoista henkilöltä, joka tunsi hänet parhaiten: taiteilijalta itseltään.

”Tavoitteemme oli sukeltaa syvälle Dalín mieleen ja luoda kokemus, joka olisi yhtä yllättävä ja kiehtova kuin hänen taiteensa”, paljasti The Dalí -museon verkkosivuilla sekä artkkeleissa Jeff Goodby.

Goodby oli suuressa roolissa yrityksensä kanssa luodessaan surrealismin mestarista uuden ajan digitaalisen version 2000-luvun tyyliin.

”Hän ei pelännyt teknologiaa, hän suorastaan rakasti uusia ideoita. Uskomme, että tämä hullu tapa herättää hänet henkiin olisi saanut hänen poskensa hehkumaan innosta”, Goodby intoutui museon verkkosivuilla.

 

Salvador Dalín virtuaalinen hahmo herää henkiin näyttöruudulla kertoen värikkäästi elämästään, taiteestaan ja ainutlaatuisesta maailmankatsomuksestaan. Vierailijat saavat kurkistaa suoraan surrealistisen mestarin ajatuksiin aivan kuin keskustelisivat Dalín kanssa itsensä. Kuva: ©Salvador Dalí Museum, Inc., St. Petersburg, FL. 2019. Worldwide rights © Salvador Dalí. Fundacio Gala-Salvador Dali Figueres 2019. The Fundacio Gala-Salvador Dali reserves photographic rights of Dali´s person.

 

ÄÄNEN takana, joka kuiskaa surrealistisia ajatuksia näytöiltä, on ääninäyttelijä. Hänen äänensä on digitaalisesti muokattu muistuttamaan Dalín tunnusomaista, hieman teatraalista puhetapaa.

Useissa ”Dalí Lives” -näyttelyä käsittelevissä artikkeleissa mainitaan, että pyrkimyksenä oli löytää ääni, joka kunnioittaa Dalín ainutlaatuista sointia olematta pelkkä karikatyyri.

”Oli kuin tanssisi nuoralla”, kuvaili haastatteluissa ääninäyttelijä, jonka nimeä ei ole julkisuudessa juurikaan korostettu. Ehkä näin on haluttu säilyttää sopivasti salaisuutta uuden luomisessa.

”Halusimme kunnioittaa hänen ainutlaatuista sointiaan, mutta samalla antaa sille hieman eloa, jotta se ei tuntuisi pelkältä kopiolta”, nimettömyyteen verhoiltu ääninäyttelijä totesi ja antoi tilaa aidolle Dalille.

”Jokainen pikseli, jokainen äänenpaino on hiottu huolella, jotta kokemus olisi mahdollisimman vakuuttava – ja samalla sopivan surrealistinen”, Jeff Goodby jatkoi ääninäyttelijän jälkeen.

”Olemme uppoutuneet Dalín maailmaan kuin etsimään kadonnutta aarretta”, Goodby paalutti idean mestarin paluusta omalla äänellään.

 

JOS ei ollut alkuperäinen ja aito Salvador Dali hiljaista sorttia, niin ei ole digitaalinen Dalí  hiljaa.

Hän kertoo näyttelyssä elämästään kuin suoraan alitajunnasta. Avaa taiteensa inspiraation lähteitä, paljastaa pakkomielteitään, kuten sen kuuluisan mustekalojen ihailun ja jopa pohtii kuolemaa – tietenkin. Dalín arvoituksellisella ja provosoivalla tyylillä.

Eri videoklippejä on lähes viisikymmentä, ja ne heräävät eloon museovieraiden liikkeiden mukaan, luoden hämmentävän illuusion henkilökohtaisesta kohtaamisesta.

Mutta odota, on vielä jotain oudompaa, jos käyt museossa. Museon kätköistä löytyy ”Ask Dalí” -niminen installaatio: hummeripuhelimen näköinen laite, joka suorastaan kutsuu sinua puhumaan sille. Ja kun puhut, tekoäly vastaa – Dalín tyyliin.

”Dalí oli lumoutunut aikakautensa uusimmista työkaluista ja teknologioista ja tutki jatkuvasti erilaisia taiteellisia ilmaisukeinoja”, sanoi Jeff Goodby hummeripuhelimen herätessä toimimaan ja yhdistäessä soittajan Digi-Daliin.

Vaikka vastaukset syntyvätkin algoritmien syövereissä, ne pyrkivät vangitsemaan Dalín ajattelun ja sanankäytön absurdiuden.

Museon edustajat ovat kuvanneet ”Ask Dalí” -kokemusta ”surrealistiseksi leikiksi” useissa näyttelyä esittelevissä artikkeleissa ja videoissa. He ovat korostaneet, että kävijät voivat esittää mitä tahansa kysymyksiä tekoälylle, joka pyrkii vastaamaan Dalín arvaamattoman luonteen mukaisesti.

”Se on kuin astuisi suoraan Dalín maalaukseen, jossa todellisuuden lait eivät päde. Voit kysyä häneltä mitä tahansa, ja tekoäly yrittää kanavoida hänen arvaamattoman mielensä vastaukseksi.””, hehkuttavat hummeripuhelinta museolaiset.

 

Salvador Dalí -museo, joka sijaitsee St. Petersburgissa Floridassa (One Dalí Boulevard), houkuttelee vuosittain yli 400 000 kävijää ympäri maailmaa. Museo on tunnettu maailman laajimmasta Dalí-kokoelmasta Euroopan ulkopuolella. Kuva: ©Salvador Dalí Museum, Inc., St. Petersburg, FL.

 

”DALI LIVES” ei ole pelkkä teknologinen lelu. Se on peili, joka heijastaa kysymyksiä taiteen olemuksesta, teknologian mahdollisuuksista ja jopa kuoleman rajasta.

Onko tämä kunnianosoitus vai kaupallista hyödyntämistä? Olisiko Dalí itse nauranut tälle digitaaliselle heräämiselleen vai kauhistunut sitä?

Vaikka mielipiteet varmasti eroavat, yksi asia on selvä. Tämä ”elävä” Dalí on kokemus, joka jää mieleen kummittelemaan. Onko se nerokasta? Onko se outoa?

Ehkä se on juuri sitä, mitä Salvador Dalí meiltä odottaisikin. Hän piti omaan lyömättömään tyyliinsä kuolemaansa hyvin epätodennäköisenä. Ehkäpä hän oli oikeassa, eikä sittenkään ole kokonaan kuollut…

 

Salvador Dalí oli surrealistisen taiteen mestari. Digi-Dalí on tekoälyn luoma virtuaalihahmo, joka herättää taiteilijan henkiin nykypäivän yleisölle. Kuva: ©Salvador Dalí Museum, Inc., St. Petersburg, FL. 2019. Worldwide rights © Salvador Dalí. Fundacio Gala-Salvador Dali Figueres 2019. The Fundacio Gala-Salvador Dali reserves photographic rights of Dali´s person.

 

FAKTA

SALVADOR DALÍ & DIGI-DALÍ

Salvador Dalí (1904–1989):
– Syntynyt: 11.5.1904 klo 8.45, Figueres, Espanja
–  Kuollut: 23.1.1989 klo 10.15, Figueres, Espanja
– Tunnettu: Espanjalainen surrealistinen taidemaalari
– Ominaispiirteitä: Unenomaiset, mielikuvitukselliset ja häiritsevät teokset, ”paranoiakriittinen metodi”
– Työskenteli myös: Kuvanveisto, elokuva, valokuvaus, kirjoittaminen
– Ikoninen ulkonäkö: Pitkät, ylöspäin kaartuvat viikset

Digi-Dalí (tekoälypohjainen Salvador Dalí):
– Esittely: ”Dalí Lives” -näyttely, avattu 11.5.2019 The Dalí Museumissa, St. Petersburg, Florida
– Teknologia: Kehitetty yhteistyössä Goodby Silverstein & Partnersin kanssa; yli 6 000 kuvakehystä ja 1 000 tuntia koneoppimista
– Toiminta: Näyttelijän kehoon yhdistetty AI-malli, joka jäljittelee Dalín kasvoja ja ilmeitä
– Sisältö: Yli 45 minuuttia uutta videomateriaalia, 125 erilaista videota, mahdollistaen tuhansia ainutlaatuisia vuorovaikutuksia
– Vuorovaikutus: Tervehtii vierailijoita, keskustelee taiteestaan ja elämästään, ottaa virtuaalisia selfieitä
– Tavoite: Tarjota vierailijoille mahdollisuus kokea Dalín persoonallisuus ja ymmärtää hänen taiteensa syvemmin

Jaa uutinen:

Luitko jo nämä?

Tilaa Ikuisuusmedian uutiskirje!

Uutiskirjeemme avulla hoksaat kaikki kiinnostavimmat artikkelimme. Tilaa uutiskirje, niin pääset lukemaan juttumme ensimmäisten joukossa!

Please wait...

Kiitos tilaamisesta!