Tapani Postilan kolumni: Hiljentyvät haudat

Vinoon kallistunut, sammaloitunut hautakivi. Kiven kulmista on ajan hammas nakertanut. Rapistuneet, näkymättömiin haalistuneet kultaukset nimissä. Vain muisto kukista, kun joku kävi silloin joskus. Hauta, joka elää unohdettuna. Hiljentyneenä.

Hautausmailla kulkiessa yhä useammin katse tavoittaa hautoja, jotka ovat hoitamattomia. Hoitamattomuus korostuu kesällä, kun monet haudat ovat kukkien kirkastamia. Hauta on siistitty ja syksyn roskat on haravoitu pois. Haudalla voi olla myös ihmisiä hoitamassa läheistensä hautaa. Kukkia istutaan, talven painamaa muistolyhtyä oikaistaan ja haudan ympäristöä haravoidaan.

Hoitamaton hautakivi on kuin hylätyn saaren harmaa majakka kukkien valtameressä. Kun seisahtuu hetkeksi katsomaan hiljentynyttä hautaa, niin mieleen tulee ajatus, millainen tarina juuri tuohon hautapaikkaan ja sen alla lepäävään liittyy.

Tarkemmin hautakiveä katsellessa vuosiluvut kertovat, että aika on edennyt. Ehkä hautaa hoitaneet ovat muuttaneet kauas pois. Ehkä heitä ei enää ole. Ehkä rakastaneet ja hautaa lämmöllä vaalineet omaiset ovat itse jo hautakumpujen alla.

 

HAUDAN hoito kuuluu hautaoikeuden haltijalle eli omaisille. Lähtökohtana on, että haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuina. Monesti haudan hoitamattomuus ei ole huolimattomuutta, tietämättömyyttä vaan pakon sanelemaa, kun ketään ei ole hoitamaan hautaa. Ketään ei ole tarpeen syyllistää eikä haudasta pidä potea omaisenkaan huonoa mieltä.

Tänä päivänä perheet ovat yhä pienempiä. Lähisuku voi olla ja elää laajalla alueella ympäri Suomea ja ehkä toisessa maassa. Hautojen hoidon vastuu saattaa jakautua yhä harvemmille perheenjäsenille, jotka asuvat lähempänä hautapaikkaa.

Lähiomaiset eivät välttämättä voi entiseen tapaan jakaa hautojen hoidon vastuuta, kun etäisyydet ovat esteenä. Ei ole harvinaista, että yksi perhe sytyttää jouluna kynttilöitä todella monelle haudalle tai huolehtii kesäisin useamman haudan kukkien istutuksesta sekä kastelusta.

 

RAHALLA saa myös hautojen hoitoa. Seurakunnat tarjoavat usein erilaisia hoitopalveluita, kuten kesähoitoa, jolloin hauta siistitään, kukat istutetaan ja kastellaan. Osasta seurakuntia on mahdollista ostaa myös talvihoitoa haudalle. Sopimusten sisällöt ja hinnat vaihtelevat.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Ylen hautapaikoista kertovan jutun (29.6.2025) mukaan Suomessa on jo seurakuntia, jotka eivät tarjoa enää haudanhoitopalvelua. Vanhoista sopimuksista pidetään kiinni, mutta uusia ei välttämättä tehdä.

Pienissä seurakunnissa voi lain pykäläkin tulla vastaan, koska lain mukaan niiden haudanhoitopalvelu ei saa olla liiketoimintaa. Seurakunta ei saa tehdä sillä voittoa, eikä myöskään tappiota.

Haudanhoidon voi tilata myös yksityiseltä yritykseltä. Jos itse ei pääse tai pysty hoitamaan läheisensä hautaa, niin asiaan löytyy apua ainakin isommilta paikkakunnilta. Haudanhoitoon voi esimerkiksi liittää kukkien, kynttilöiden ja istutusten toimittamisen. Halutessa voi sopia hautapaikan säännöllisestä siistimisestä ja huolehtimisesta. Hinta muodostuu halutun palvelun mukaan.

4H-yhdistykset tarjoavat myös hautojen hoitopalveluita. Palvelut voivat vaihdella, mutta yleensä ne sisältävät hautakummun siivouksen, kukkien kastelun ja hoidon, sekä rikkaruohojen ja roskien poiston.

Omaisille löytyy siis vaihtoehtoja hautojen ylläpitoon. Kustannukset vaihtelevat, eivätkä palvelut ole kaikkialla saatavilla.

Hautojen hoitaminen on edelleen monille kunnia-asia ja perinteitä halutaan vaalia. Kesäkäynnillä kotiseudulle itselle haudoilla vierailu ja hautojen hoito ovat tärkeä hetki hiljentyä kunnioittamaan edesmenneitä. Siellä he lepäävät. Läheiset.

Hoitamatonta hautaakin katsoessa kannattaa muistaa, että mikään ei ole ikuista. Kaikki haudat hiljenevät, kun aika koittaa.

 

Kirjoittaja on Ikuisuusmedian päätoimittaja.

 

Lue lisää Ikuisuusmediasta:

Haudanhoitopalveluita voi ostaa 4H-liitolta, yksityisiltä yrityksiltä ja tietenkin seurakunnilta – Hinnoissa vaihtelua eri puolilla Suomea

 

Tilaa Ikuisuusmedian uutiskirje!

Uutiskirjeemme avulla hoksaat kaikki kiinnostavimmat artikkelimme. Tilaa uutiskirje, niin pääset lukemaan juttumme ensimmäisten joukossa!

Please wait...

Kiitos tilaamisesta!