Hautajaiset koskettavat jokaista meistä jossain vaiheessa elämää. Silti harva tietää, mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin arkkua lasketaan haudan lepoon tai uurna saatetaan maan poveen. Hautaustoimiston työntekijät ovat usein näkymättömiä tukipilareita surun hetkellä ja heidän tehtävänsä on tehdä vaikeasta tilanteesta vähän helpompi.
Suomalainen hautausala on murroksessa. Perinteet elävät yhä, mutta rinnalle on noussut uusia toimintatapoja, yksilöllisiä toiveita ja digitaalisia palveluita. Kolme hautausalalla toimivaa ammattilaista – neljännen polven yrittäjä, verkkopalvelun kehittänyt nuori yrittäjä ja pääkaupunkiseudun suurketjun johtaja – valottavat, millaista työ hautaustoimistossa on heidän näkökulmastaan.
Neljännessä tai viidennessä polvessa toimivia perinteikkäitä hautaustoimistoja on Suomessa vain kourallinen. Yli 100-vuotiasta Jokelan hautaustoimistoa Rovaniemellä luotsaa neljännen polven hautaustoimistoyrittäjä Ville-Pekka Jokela.
ROVANIEMEN keskustassa toimiva Jokelan hautaustoimisto on ollut pysyvä osa kaupungin katukuvaa jo vuodesta 1923. Ville-Pekka Jokela on jatkanut suvun elämäntyötä jo neljännessä polvessa – osin omasta tahdosta, osin sattuman ja velvollisuuden kautta.
”Isän kuolemasta tulee tänä kesänä 17 vuotta, ja siitä asti olen toiminut yrittäjänä. Täysipäiväisesti olen ollut tässä työssä isän sairastumisesta lähtien eli vuodesta 2000”, hän kertoo.
Jokelan hautaustoimisto on toiminut jo yli sata vuotta ja pitkät asiakassuhteet näkyvät myös arjessa. Ville-Pekka Jokelan mukaan pitkät perinteet tuovat mukanaan luottamuksen mutta myös paineet onnistua.
”Tietynlainen asema ja maine edellyttävät, että edelleen pitäisi onnistua joka kerta ja mielellään tietysti 100-prosenttisesti”, hän toteaa.
Vaikka paperiarkistot ovat vuosikymmenien saatossa muuttuneet sähköisiksi ja kynä vaihtunut ensin kirjoituskoneeseen ja sittemmin tietokoneeseen, Jokelan mukaan perusasiat ovat pysyneet muuttumattomina: asiakkaat palvellaan henkilökohtaisesti ja heidän kanssaan käydään samat asiat läpi kuin aina ennenkin.
Silti hän tunnistaa myös ajan tuomat muutokset. Arkkuverstaat ovat historiaa, ja käsityöläisyys on jäänyt taka-alalle. Yhä suurempi osa hänenkin työajastaan kuluu erilaisten asiakirjojen parissa.
”Nyky-yhteiskunta tosiaan vaatii kaikenlaista paperien selvittelyä enemmän kuin ennen”, hän toteaa.
Myös palvelut ovat laajentuneet. Asiakkaat haluavat hoitaa kuolemaan liittyvät asiat yhdestä tutusta paikasta, ja siksi Jokelan hautaustoimistossa on tarjottu perunkirjoituspalveluita jo yli 20 vuotta.
Tulevaisuuden kehityskohteena Jokela näkee digitaalisen asioinnin parantamisen.
”Kyllä me vähän haaveilemme Ruotsin mallin kaltaisesta järjestelmästä, jossa asiakkaalla olisi kaikki tarvittavat tiedot sähköisesti saatavilla. Hautaustoimistoala on Suomessa kuitenkin niin pieni, että tällaisen järjestelmän kehittäminen on taloudellisesti haastavaa.”
Neljännessä tai viidennessä polvessa toimivia perinteikkäitä hautaustoimistoja on Suomessa vain kourallinen. Jokelan hautaustoimiston toiminnan jatkuminen viidennelle polvelle on Ville-Pekka Jokelan mukaan vielä avoin kysymys.
Perheen sisällä aihetta on kuitenkin ohimennen jo sivuttu.
”Yksi lapsista oli sitä mieltä, että jonkun pitäisi jatkaa minun jälkeeni perheyrityksessä, mutta ei hän sitä sanonut, että hän itse olisi jatkamassa”, Jokela naurahtaa.
Ville Sutinen uskoo, että tulevaisuudessa ihmiset haluavat yhä enemmän asioida verkon kautta. ”Vanhempi sukupolvi ei todennäköisesti etsi hautaustoimistoa Googlesta, koska heillä on jo se tuttu toimisto, mutta sitten on tämä nuorempi polvi, jolle verkossa asioiminen on mielekkäämpää”, hän sanoo.
HAUTAUSPALVELU eHautauksen perustaja Ville Sutinen on Kempeleestä kotoisin oleva tradenomi, joka sai yritysideansa ammattikorkeakoulun kurssityön kautta. Hän perusti eHautauksen keväällä 2019.
”Ennen sitä olin sukulaisen hautaustoimistossa kiireapuna. Siitä sitten sain kiinnostuksen alalle”, Sutinen kertoo.
Tästä lähti liikkeelle täysin verkossa toimiva hautauspalvelu, joka palvelee asiakkaita koko Suomessa. Kempeleessä sijaitsevien toimitilojen lisäksi varsinaista asiakkaille tarkoitettua fyysistä toimistoa ei ole – asiakaspalvelu, hautajaisten suunnittelu ja kaikki siihen liittyvät järjestelyt tehdään puhelimitse, sähköpostitse ja verkkosivujen kautta.
”Se tarkoittaa, että verrattuna perinteiseen toimistoon pystymme toimimaan melko tehokkaasti, kun yksi asiakaspalvelutiimi palvelee koko Suomea”, Sutinen sanoo.
Koronapandemia antoi digitaalisille palveluille lisävauhtia, mikä Sutisen mukaan näkyy myös hautaustoimistoalalla. Ihmiset tottuivat asioimaan verkossa, ja palvelun nopeus ja sujuvuus on osoittautunut monelle helpotukseksi silloin, kun omat voimat ovat vähissä.
eHautaus hoitaa asiakkaan puolesta kaikki hautajaisiin liittyvät järjestelyt, kuten siunausvaraukset, kuljetukset ja hautausluvan. Omaisten on myös mahdollista esittää henkilökohtaisia toiveita järjestelyihin liittyen.
”Vaikka toimimme etänä, pystymme toteuttamaan omaisten toiveet, kuten mahdollisuuden pukea vainajalle omat vaatteet tai hetken viimeisten hyvästien jättämiselle.”
eHautauksella on Kempeleessä toimitilojen lisäksi varasto, missä säilytetään arkut, uurnat ja ruumisautot. Kuljetukset hoidetaan tietyn toimintasäteen sisällä itse, mutta muualla Suomessa apuna ovat yhteistyökumppanit. Etenkin pääkaupunkiseudulla on tyypillistä, että hautaustoimistot ostavat kuljetuspalvelun vainajien kuljetuksiin erikoistuneilta yrityksiltä.
Tulevaisuudessa Sutinen toivoo, että digitalisoituminen jatkuisi entisestään.
”Hautaustoimilain mukaan hautaamistehtävä on evankelisluterilaisella kirkolla. Tällä hetkellä asioiden hoitaminen on siellä vielä aika paljon sellaista, että soitellaan ja sitten selataan papereita.”
Nykyisin Virpi Kuitusen työaika ei riitä enää asiakastyöhön. ”Työidentiteettini on muuttunut juristista johtajaksi, ja viime vuosina olen keskittynyt kasvattamaan omaa johtamisosaamistani osallistumalla alan koulutuksiin”, hän kertoo.
PÄÄKAUPUNKISEUDULLA toimiva HOK-Elannon Hautaus- ja Lakipalvelu käsittää 12 kivijalkatoimistoa Helsingin Osuuskaupan alueella. Lisäksi ketjuun kuuluu Kalasatamassa sijaitseva kukkasitomo.
Hautaus- ja lakipalveluista vastaava ketjujohtaja Virpi Kuitunen on nähnyt hautausalalla paljon. Hän tuli taloon nuorena juristina, ja nykyään hänen vastuullaan on koko liiketoiminnan suunta ja strategia.
”Vuoden vaihteessa uudistimme strategiaamme ja organisaatiota siten, että minä keskityn nyt siihen, minkälainen toimija me haluamme olla ja mitä palveluita me haluamme tarjota meidän asiakkaillemme”, hän sanoo.
Ketju tarjoaa asiakkailleen täydet hautaus- ja lakipalvelut, joista viimeksi mainituissa keskitytään perhe- ja jäämistöoikeudellisiin toimeksiantoihin. Tavoitteena on helpottaa surevien arkea tarjoamalla kaikki palvelut saman katon alta ammattitaidolla.
Kuitusen mukaan hautauskulttuurin muutos näkyy pääkaupunkiseudulla selvästi.
”Tälläkin hetkellä meidän toiminta-alueellamme noin 35 prosenttia vainajista ei kuulu mihinkään uskontokuntaan. Yhtenä isona ja kasvavana osana ovatkin täysin tunnustuksettomat, niin sanotut uskonnottomat hautajaiset.”
Yhä useammin hautajaiset myös räätälöidään yksilöllisesti. Vainajan persoona saa näkyä tavalla, jota ei vielä pari vuosikymmentä sitten olisi osattu kuvitella.
Kuitusen mukaan muutos kertoo ajan hengestä. Yksilöllisyys on yhteiskunnassa yhä tärkeämpää, ja se näkyy myös hautajaisissa.
”Jossain muistotilaisuudessa voi olla saattoväen spraymaalilla taiteilema arkku tai sitten rakennetaan pieni viheriö arkun päälle ja siihen asetellaan golfmailat ja pallo”, hän kuvailee.
Pääkaupunkiseudulla toimiminen vaatii kulttuurien kirjon vuoksi myös ketteryyttä ja laajaa osaamista. HOK-Elanto on ollut mukana hautauskulttuurin kehittämisessä jo vuodesta 1954, ja monesti uudet käytännöt lähtevät liikkeelle juuri Helsingistä.
”Olemme pystyneet usein olemaan edelläkävijöitä ja tuomaan hautaustapoihin uudenlaisia mahdollisuuksia, joita on sitten voitu seurata muilla alueilla myöhemmin”, Kuitunen pohtii.
Työn myötä myös oma suhtautuminen kuolemaan on kehittynyt.
”Siitä on tullut asia, jota pystyy käsittelemään myös muiden kanssa, eikä se ole missään tapauksessa vaikea tai vaiettu aihe.”