Viulisti Eriikka Maalismaa oli monipuolinen kamarimuusikko ja konserttimestari. Maalismaa, 44, menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen 19. joulukuuta 2024.
Lahjakkaan taiteilijan poismeno liikutti monia ja hänen kuolemaansa surtiin laajasti sosiaalisessa mediassa. Surunvalitteluita tuli satoja julkisille eri sosiaalisen median sivustoille.
”Syvä osanottoni ja voimia suruun. Hieno ja upea ihminen, joka inspiroi toiminnallaan ja rohkeudellaan niin monia, kirjoitti Elisar Riddelin Eriikka Maalismaan sisaren Reeta Maalismaan Facebook-sivulla.
Elisar Riddelin on suomalainen viulisti ja säveltäjä. Hän on tunnettu erityisesti suomalaisesta mytologiasta, vanhoista tarinoista ja myyteistä inspiroituneista teoksistaan.
Pianisti ja säveltäjä Terhi Dostal jätti myös surunvalittelut Eriikka Maalismaan läheisille sekä omaisille sosiaalisessa mediassa.
”Tämä on suunnaton menetys perheelle ja ystäville, mutta myös koko muusikoiden yhteisölle. Hän oli sinnikkäänä ja ideoita tulvivana ihmisenä ja erinomaisena muusikkona niin monelle inspiraationlähde ja esikuva”, Dostal kirjoitti.
Dostal tunnetaan erityisesti suomalaisen musiikin tulkitsijana. Hän on esiintynyt monilla kansainvälisillä estradeilla ja tehnyt yhteistyötä useiden säveltäjien, kuten Lauri Kilpiön ja Kaija Saariahon kanssa.
”Yksi uusi kirkas tähti syttyi taivaalle”, totesi tunnettu sopraano Mari Palo jättäessään lämpimän osanottonsa Eriikka Maalismaan läheisille.
ERIIKKA MAALISMAA aloitti viuluopinnot kuusivuotiaana Kemissä ja jatkoi niitä myöhemmin Oulussa. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa sekä Berliinin Universität der Künstessä ja suoritti kamarimusiikkidiplomin Tukholman Edsbergin musiikki-instituutissa.
Vuonna 2006 Maalismaa liittyi Helsingin kaupunginorkesteriin, jossa hän toimi toisena konserttimestarina vuodesta 2008 lähtien. Hän siirtyi vuonna 2016 freelanceriksi ja esiintyi muun muassa Euroopan kamariorkesterin ja Oulun kaupunginorkesterin kanssa. Hän oli myös aktiivinen kamarimuusikko sekä tapahtumajärjestäjä ja tunnettiin Klassinen Hietsu -konserttisarjan perustajana.
Hänen saavutuksiinsa lukeutuu yhteistyö Avanti!-kamariorkesterin ja Avanti!-kvartetin kanssa. Lisäksi hän perusti Ristiveto-festivaalin, joka keskittyi 1800-1900-lukujen taitteen musiikkiin ja taiteeseen. Vuonna 2019 Maalismaa julkaisi Emma-palkitun levytyksen Schumannin viulusonaateista aikakauden soittimilla yhdessä pianisti Emil Holmströmin kanssa.