”Olen tarinankertoja, joten ennen kuin esitän maljapuheeni, kerron teille tarinan”, aloitti tuottelias romaanikirjailija ja esseisti sekä lukuisten palkintojen voittaja Mario Vargas Llosa juhlapuheensa saatuaan kirjallisuuden Nobelin palkinnon vuonna 2010.
Perulaisen tarinankertojan oman elämän tarina tuli päätökseen hänen kuollessaan 13. huhtikuuta 2025. Latinalaisamerikkalaisen kirjallisuuden suuri nimi oli syntynyt 28. maaliskuuta 1936 Arequipassa.
Vargas Llosan hieno puhe Tukholman Nobel-tapahtumassa kertoo hänen ainutlaatuisesta elämästään:
”Olipa kerran poika, joka oppi lukemaan viisivuotiaana. Tämä muutti hänen elämänsä”, Vargas Llosa aloitti puheessaan yleisölleen.
Vargas Llosa jatkoi kertoen, kuinka tuo tarinan poika seikkailukertomusten ansiosta löysi keinon paeta köyhästä kodistaan, köyhästä maastaan ja köyhästä todellisuudestaan. Hän pystyi matkustamaan ihmeellisiin, lumoaviin paikkoihin, joissa eli mitä kauneimpia olentoja ja mitä yllättävämpiä asioita. Paikkoihin, joissa jokainen päivä ja jokainen yö toi tullessaan yhä intensiivisemmän, jännittävämmän ja oudomman autuuden muodon.
”Hän nautti tarinoiden lukemisesta niin paljon, että eräänä päivänä tämä poika, joka oli nyt nuorukainen, alkoi itse keksiä ja kirjoittaa tarinoita. Se ei ollut helppoa, mutta se tuotti hänelle iloa, ja hän riemuitsi kirjoittamisesta yhtä paljon kuin lukemisesta”, kirjailija kuvaili.
Hänen tarinansa hahmo oli kuitenkin hyvin tietoinen siitä, että todellinen maailma oli yksi asia ja unelmien sekä kirjallisuuden kuvitteellinen maailma aivan toinen. Tuo toinen maailma tuli esiin vain silloin, kun hän luki tai kirjoitti tarinoita. Muulloin se katosi.
”Kunnes eräänä yönä, aamuyön tunteina, tarinani päähenkilö sai salaperäisen puhelun. Soittaja oli herrasmies, jonka nimi oli täysin mahdoton lausua. Hän ilmoitti, että mies oli voittanut palkinnon. Palkinnon saadakseen hänen pitäisi matkustaa paikkaan nimeltä Tukholma, joka on maan nimeltä Ruotsi – tai jotain sinne päin – pääkaupunki”, tuore nobelisti nauratti kuuntelijoitaan.
Puheensa lopuksi hän kehotti kohottamaan maljan Ruotsille:
”Tuolle kummalliselle kuningaskunnalle, joka näyttää muutamille harvoille tehneen ihmeen – muuttaneen elämän kirjallisuudeksi ja kirjallisuuden elämäksi”, Vargas Llosa kiitti saamastaan palkinnosta.
FAKTA:
Mario Vargas Llosan suomennetut teokset:
Lähde: Otava