Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin 1.soolosellisti ja ohjelmistokoordinoija, musiikin tohtori Lauri Pulakka menehtyi tiistaina 9. heinäkuuta 2024 kotonaan Kokkolan Kirkonmäellä. Hän oli kuollessaan 62-vuotias, syntynyt Haapavedellä 4. toukokuuta 1962.
Lauri Pulakka syntyi Päivi ja Pentti Pulakan nelilapsisen perheen kuopukseksi. Perheessäarvostettiin kirjallisuutta ja musiikkia, ja perheen kolmen vanhimman veljen aktiivinen musiikkiharrastus tarttui myös nuorimmaiseen veljeen Lauriin, joka aloitti sellonsoiton opinnot
Keski-Pohjanmaan Musiikkiopistossa Jouko Paavolan oppilaana. Samaiseen oppilaitokseen perusti viulunsoitonopettaja Juha Kangas vuonna 1972 kamariorkesterin (nykyisin Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri), johon Laurikin pääsi soittamaan jo orkesterin ensimmäisen toimintavuoden aikana.
Nuorena aloitetulla tavoitteellisella orkesterisoitolla oli elämänmittaiset seuraukset Pulakan elämässä: Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterista muodostui hänelle paitsi muusikkouden kasvualusta, myös elämäntehtävä, sillä Sibelius-Akatemiassa suoritettujen maisteriopintojensa jälkeen Lauri palasi kotikaupungin orkesterin riveihin sen 1. soolosellistiksi. Myöhemmin rooli orkesterissa laajeni myös ohjelmistokoordinoijan tehtäviin.
Pulakka täydensi opintojaan muun muassa Iso-Britanniassa ja Ranskassa ja kehitti asiantuntijuuttaan etenkin barokkimusiikin esityskäytäntöihin perehtyen. Hänen laaja-alainen muusikkoutensa ei rajoittunut pelkästään orkesterisoittoon vaan hänet tunnettiin myös aktiivisena pedagogina ja kamarimuusikkona sekä taitavana barokkisellistinä ja viola da gamban soittajana.
Pulakan muusikkoutta leimasi jatkuva kehittymisen halu soittajana ja tiedonjano, joka ilmeni konkreettisesti muun muassa Sibelius-Akatemiassa suoritettuna tohtorin tutkintona. Musiikkiin ja työhönsä hän suhtautui intohimoisesti ja myös sairautensa aikana hän pyrki harjoittelemaan sellonsoittoa päivittäin.
Lauri Pulakan musiikillinen perintö jää elämään paitsi monissa musiikkimuistoissamme, myös äänilevyissä, lukuisissa hänen tekemissään sovituksissa, musiikkikirjoituksissa, äänitystuottajan työssä sekä oppilaille ja kanssamuusikoille siirretyssä musiikillisessa tietotaidossa ja tyylituntemuksessa. Pulakka toimi uransa aikana sellon-, barokkisellon-, viola da gamban- sekä musiikinhistorianopettajana muun muassa Sibelius-Akatemiassa, Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa sekä Novia- ja Centria-ammattikorkeakouluissa. Myös useat musiikinopiskelijat pääsivät tekemään opinnäytetyötään Laurin lempeän asiantuntevassa ohjauksessa. Rakastamansa kotikaupunki Kokkolan musiikilliseen elämään Lauri jätti lähtemättömän jäljen.
Lauria jäävät kaipaamaan Maria-puoliso ja kolme tytärtä sekä laaja sukulaisten, ystävien ja muusikkokollegoiden joukko. Me, hänen vaikutuspiirissään olleet läheiset ja työtoverit, saimme nauttia Laurin poikkeuksellisen laajasta sivistyneisyydestä, optimistisesta elämänasenteesta ja lämpimästä suhtautumisesta kanssaihmisiin. Lauri nautti taiteista eri muodoissaan, samoin kuin hyvästä ruuasta ja juomasta, sanaleikeistä, nokkeluudesta ja vanhoista elokuvista. Hän oli avarakatseinen innostuja ja tietopankki, jonka puoleen saattoi kääntyä asiassa kuin asiassa.
Tunnemme Laurin elämää ja elämäntyötä kohtaan suurta kunnioitusta ja kiitollisuutta.
Marjukka Puutio
Kirjoittaja on Lauri Pulakan työtoveri, ystävä ja entinen sello-oppilas